5/11/08

El parenostre de la innovació

Aquest apunt no és l’inici de cap pregària.

Però abans d’aclarir el títol m’anirà bé recordar que una de les sessions més aplaudides del curs Sociedad Red (que es va fer a Barcelona no fa gaire) va ser la intervenció d’Ethan Zuckerman.

Aquest innovador radical es va concentrar en els aspectes socials de la innovació i ens va demostrar, amb la seva experiència en projectes a l’Àfrica, que la innovació no pot combatre la manera de pensar, s’hi ha d’adaptar per tenir èxit.

Un dels exemples que va posar era el d’un intent de reduir la desforestació a causa de l’ús de llenya en la cuina tradicional. Un invent sofisticat com un forn d’energia solar no va quallar, tot i la inversió, perquè impedia remenar els aliments. A la fi, en comptes de canviar l’estri es va innovar en el combustible. Hi ha comunitats dedicades a l’elaboració de “llenya” a partir de restes vegetals. Només era un exemple però deixava clar que no pots innovar si vas contra la cultura instal·lada. La innovació no es pot imposar a cap persona . Però amb això no n' hi ha prou.

Tornem a l’inici. El paternoster és el nom d’un aparell basat en tecnologia mecànica de finals del segle XIX que encara perviu a molts edificis de l’Europa central.

Es tracta d’un giny que gira de manera que puja i baixa i els seus receptacles et permeten d’enfilar-t’hi per canviar de pis, com un ascensor. Aquest sistema feia pensar en el rosari i d’aquí el seu nom (que avui dia no hauria rebut).

A l’edifici de la RBB on vam fer totes les reunions dels jurats dels Prix Europa hi tenen un paternoster i els que veníem de països on no n’hi ha ens hi aturàvem per admirar la seva senzillesa i eficàcia.

La lliçó d’aquesta vegada és ben simple: una idea pot resistir molts anys si encara aporta beneficis a les persones.

6 comentaris:

Carles ha dit...

M'havien dit que aquests aparells, desapareixerien perquè no "cumplien" la reglamentació de seguretat europea.
¿Vols dir que no són una mostra més que aspirant al risc zero eliminem estris/enginys que encara tenen la seva utilitat i milloren la qualitat de vida de les persones?

Em va agradar la idea d'en Zuckerman que per innovar cal tenir molt en compte l'entorn. I m'atraveixo a afegir: I pensar en donar servei als altres, sabent que quan no tens poder has de convencer.

Anònim ha dit...

Curiós i interessant. Per cert, he hagut de llegir tota l'entrada per entendre l'afirmació de Zuckerman referint-se a que és la innovació la que s'ha d'adaptar a la forma de pensar i no la forma de pensar la que s'ha d'adaptar a la innovació. O, potser, és una relació bidireccional?

jnqm ha dit...

Gràcies Carles i einestzara

És veritat que l'aparell comporta alguns riscos... però de veritat que em sembla un sistema útil de baix cost i amb tecnologia que no té res a veure amb els xips...

el qwue volia dir, einestzara (potser caldria reesciure-ho) és que la innovació ha de tenir en compte el lloc, la gent, la cultura...o està condemnada a grans dificultats...

Lluís K. ha dit...

Hola amics.
Sí i no, Janquim...
El mkt i les campanyes de promoció/publi ens poden convèncer de que un estri inútil i no adaptat al nostre entorn esdevé imprescindible per a la nostra vida!
Et posaré el cas dels 4x4, un vehicle innovador en el seu moment, basat en vehicles militars i pensat per l'entorn rural. Cal que et digui els milers que circulen exclusivament per Barcelona, Paris, Roma... i que mai han trepitjat un camí de terra?
Un èxit inexplicable, des del punt de vista pràctic, del lloc, de la gent i de la cultura...
I en trobariem... buff!

Anònim ha dit...

Torno a ser aquí per discrepar amb el Lluís. Els 4x4 a la ciutat no representen cap innovació, és una moda (que serà efímera perquè és un absurd). La innovació va ser aplicar una tracció integral a un vehicle de rodes. Per a mi, innovació seria adaptar la tracció d'un 4x4 per fer un sistema mòbil d'extracció d'aigua en el desert, per exemple. La "innovació" o és útil o no és innovació.

jnqm ha dit...

gràcies lluís-K i enestzara per fer d'aquest espai un lloc de conversa i debat! quines sensacions més bones!

i sobre el que dieu, és cert que hi ha innovacions basades en el mk, però en aquest apunt sols volia recordar que estris o ginys d'aparença antiquada encara poden expressar tota l'energia innovadora amb què van ser creats... anys i panys després...

durant un temps en aquest blog m'interessava molt parlar d'una innovació concreta, la innovació en management (vid. el llibre de Gary Hamel que vaig comentar) però darrerament, com heu pogut veure, sembla que em em captivi la innovació-amb-oldies, vull dir que dec estar nostàlgic o que mig renuncio a suscitar reflexions sobre el canvi necessari en el management... perquè em dec haver adonat que allà on sóc potser ja no té tant de sentit.

¿Com pots insistir que els directius d'una empresa pública de comunicació s'haurien de relacionar amb la ciutadania a través d'un blog (almenys un blog corporatiu) quan veus que els objectius són uns altres?

vet aquí que m'he abocat al Trabant i el paternoster...