Va ser ahir.
Escrivia una peça sobre un informe al voltant del consum d’internet, de Mediascope Europe. La base era un teletip de l’agència Efe.
Quan la nota es referia al fet que els joves passen més hores a la xarxa que els més grans de 55 anys, el text deia alguna cosa com ara que els joves entre 16 i 24 anys eren els que estaven més “atrapats a la xarxa”.
Segur que no hi havia cap mala intenció. Però aquesta era l’expressió.
I no és el primer cop ni el segon. El terme “internet” sol aparèixer associat a expressions com “atrapats”, “enganxats”, i això quan no està vinculat a “pornografia infantil”, “pirateria”, “phising”, “delictes” i altres assumptes molt més greus, que solen agradar a editors de mitjans digitals generalistes.
És absurd i ja s’ha explicat mil cops el per què. La meva àvia Lluïsa parlava molt per telèfon, que jo recordi. Perquè es devia sentir sola. Però no hauria dit ningú que estava “atrapada al telèfon”. El feia servir i prou.
Quan vaig fer la peça per al 3cat24, com es pot suposar, vaig adaptar l’expressió.
Automatisme per corregir implícits
N’hauria pogut triar alguna de neutra però volia demostrar que fer servir implícits amb orientació és molt fàcil. Vaig fer servir alguna cosa com ara “treure més profit de la xarxa”. El que jo vaig deixar dit, per tant, és que els joves d’entre 16 i 24 en treuen més suc que no pas la gent gran (que diferent de dir que hi estan més atrapats, oi?).
En realitat, faig aquestes modificacions d’esma, sense haver-m’hi d’aturar gaire, com un automatisme que he incorporat a les meves rutines quan treballo amb textos previs de les agències.
Fractura i perill
Però que jo elimini aquests implícits ideològics no vol dir que la reflexió no valgui la pena. El poder d’un sol mitjà és enorme. Una agència pot traslladar als mitjans un seguit d’implícits enganyosos (els mitjans es veu que tenen massa pressa per aturar-se a pensar i adquirir criteri editorial sobre la matèria).
Resulta més intrigant quan els que parlen d’internet com un indret perillós i ple de maldat són els mateixos mitjans digitals. Què hi farem.
Dec estar equivocat. Ho veig tot deformat a causa de la meva gran culpa: estic atrapat a la xarxa.
En canvi, no veig que es preocupi gaire ningú per una dada que em sembla molt més interessant. La gent més gran de 55 anys no fa servir prou internet (no tothom, és clar, una majoria estadística). Són les persones més soles, les que més hi guanyarien amb l’ús d’internet per comunicar-se.
En comptes d’animar-los de debò, en comptes de fer un esforç per batre la fractura digital, ens dediquem a dir-los que això de la xarxa està ple de perills.
Perquè en quedin fora, espantats. Que no vinguin. Que segueixin sols.
I així podrem seguir tractant els internautes amb paternalisme, explicant-los contes de fades des d’una agència oficial i reproduint-los des de tots els mitjans sense dedicar deu segons a pensar. Deu segons...
NYT Connections hints today: Clues, answers for November 23
-
Connections is a New York Times word game that's all about finding the
"common threads between words." How to solve the puzzle.
Fa 2 hores
3 comentaris:
la majoria encara no han entés res, de que va tot aixó d'internet, sobre tot a nivell de mitjans d'informació.
A Granollers us queixaveu dels diaris, però i la radio. Jo que l'escolto de 6 del matí dins les dotze, de 6 a 8.30 ve a ser com el 3/24 que cada quart d'hora repeteixen cansinament les mateixes noticies, per cert tu que hi treballes a aixó del 3/24 també ho podrieu dinamitzar i modernitzar una mica.
M'agrada el teu blog,la teva manera d'explicar les coses d'una manera senzilla i facil de captar,i sobretot la aportacio que vas fer al cdigital.
Referent al post,poca cosa puc dir,basicament perque ja ho has dit tu,pero puc dir que la meva avia tambe estava tot el dia al telefon i mai varem pensar que estava "enganxada" a aquell aparell,l'us de certs adjectius per part d'alguns periodistes,columnistes,redactors....et fan pensar que no tenen gaire idea del que estan dient...i sobretot posant la por al cos dels usuaris dient que es tant perillos...si seguim aixi,sempre hi haura fractura digital, sempre hi haura una divisio . Esperem que,entre tots els que estem "internetitzats" compartim amb els que no ho estan i aixi fem aquesta fractura mes petita sense tenir en compte aquests que per por,diuen que internet es un cau de vici
gràcies a tots dos per llegir i per comentar
confio qaue sabré continuar aportant aquesta claredat que esmentes, Pepa, i a veure si entre tots sabem explicar millor els usos de la xarxa, gràcies F. Puigcarbó
Publica un comentari a l'entrada