20/3/11

La publicació local “El Tot Badalona” emprèn l’edició impresa del 3cat24

L’afirmació cridanera del títol d’aquest apunt és una exageració però bé es podria creure a tenor de la pàgina 78 del darrer número d'aquesta publicació local, on hi ha una informació amb aquest títol: “Joves catalans creen un joc per a l’iPhone amb dibuixos fets a mà”.

És un títol asèptic amb una estructura repetida molts cops, familiar.

El mateix text, exacte, obria una informació publicada al mitjà digital 3cat24. La resta de paraules, de la primera a l'última, també coincideixen fil per randa amb les que apareixexien en aquella informació que es va publicar mitjançant internet.

Es tracta d’un exercici de copiar i enganxar força característic. El procediment sempre és igual: amb el comandament de teclat CONTROL+C i CONTROL+V es copia el text sencer menys la firma.

Potser per aquest filtratge automàtic no s’indica tampoc el mitjà de procedència. Ni tan sols amb la subtilesa d’un hiperenllaç en l’edició digital.

A la pàgina 40 hi ha un altre text sostret del 3cat24.

També apareix amb íntegra literalitat. Tanta, que fins i tot reprodueix aquesta frase: “segons informa la BBC”. O sigui que en aquest cas el 3cat24 explica d’on ha tret la informació i hi enllaça hipertextualment. Per distingir la còpia de la tècnica del refregit.

"El Tot" només ho ha copiat tot.


Però el títol d’aquest apunt també és fals perquè és massa restrictiu.

La informació sobre el vi d’Alella prové d’un text de Cuina, la publicació gastronòmica del diari Ara.

A la pàgina 42 hi ha una informació sobre els centres d’assistència primària de Badalona. El text és clavat a una nota de l’Agència Catalana de Notícies, que altres mitjans reprodueixen.

La diferència és que no s’indica aquesta procedència. A Vilaweb, per exemple, recorren al mateix text però citen la font.

Cementiri de notícies

“Ni el cementiri se salva de la crisi”. Així comença un text de la pàgina 8. Una cerca fàcil proporciona com a resultat una peça firmada amb inicials i publicada a “El Segre”.

Uns paràgrafs més endavant la notícia s’adapta, canvia Lleida per Badalona amb declaracions al mitjà.

Això fa pensar que hi ha una redacció que de debò que treballa com pot, elaborant temes propis i combinant la informació de què disposa l’Associació de Premsa Gratuïta i mitjans digitals.

En aquests mitjans es treballa de pressa per donar sensació de mitjà generalista. La falta de recursos els obliga a copiar textos sencers de fonts diverses que potser ja tenen aquesta missió.

Bunyols reescalfats

Notes de premsa, peces semi elaborades que se serveixen amb el precuinat oportú per al seu reescalfament al microones de l’edició apressada.


Els bunyols de Quaresma que proposen a "El Tot" són un copy-paste d’una recepta del Club de Cuines. Els pèsols provenen d’un fulletó digital editat per un consell comarcal. L’arengada amb suc es troba a la Gastroteca.

Tot això forma part d’un procés que es considera natural com els pèsols de temporada.

Hi ha molts creadors de continguts que ja saben que els mitjans locals gratuïts i digitals faran servir els seus productes i els sembla bé. Són agències, gabinets de comunicació...

Si els seus continguts es difonen en aquest entorn ja ho troben bé, ho consideren part de la seva missió i potser és raonable... o potser no.

Afany de lucre

Que no se citin les agències ni s’indiquin les fonts o que s’aprofitin paràgrafs sencers per readaptar una informació són detalls que permetrien una discussió més o menys entretinguda sobre deontologia periodística.

Però hi ha un altre aspecte que potser és més rellevant. Aquesta publicació obté els seus continguts de fonts dedicades al precuinat. És el que tenen a canvi de la inversió que fan. Obtenen, això sí, ingressos suficients, amb els anuncis, per mantenir el model de negoci que els sosté.

Aquests models poden tenir la seva legitimitat, o no, si saben conformar-se amb els precuinats. No poden millorar el seu producte robant continguts que han requerit inversió d’un altre mitjà.

Un moralista podria voler discutir si és o no decent. Un jurista podria voler esclarir si és o no legal.

No és el primer cop que un mitjà local creu que el text d’altri es pot copiar amb dues tecles, sense que calgui, a més, afegir-hi força desconsideració i una certa baixesa.

No és tampoc el primer cop que un mitjà digital creu que les lletres fetes de bits mereixen menys respecte que les lletres fetes de taques de tinta.

Però abans de la nova legislació ja quedava clar que copiar un text sencer, excloure’n la firma i incloure’l en un mitjà amb afany de lucre sense cap menció del lloc on s’ha creat no és correcte.

Imprimir-ho només confirma punt de desvergonyiment.

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Pijor aquest bloc, que no se sap qui el signat i només difama.

jnqm ha dit...

Carles

quan dius pitjor, a què et refereixes? pitjor que què? que copiar articles sencers?

aquest blog se sap qui el fa perqupe a la columna esquerra hi ha els enllaços suficients per explicar-ho:
http://janquim-avisos.blogspot.com/
i
http://www.joancarreras.cat/inici.html
i a més, sembla que hi ha prou gent de l'entorn relaconat amb les TIC que em coneix.
Sobre la difamació, a què et refereixes? de què he difamat?
d'explicar que un mitjà local copia? però si he donat proves, no creus que difamar és una altra cosa?
a més, no dónes la cara, firmes Carles però no s'enllaça a cap perfil, en realitat ets un "anònim"

però si vols seguir la conversa, endavant, aclareix per favor a quina difamació al·ludies...
gràcies per llegir el blog i deixar-hi un comentari

Unknown ha dit...

Doncs, informa't millor...Hi ha una cosa que es diu Banc de Continguts, on la Malla, el 3/24, Agències i d'altres serveis de premsa hi aboquen continguts perquè mitjans locals, que no tenen prou recursos, puguin afegir-ho. Per cert, alguns dels articles que fas referència també han sortit a d'altres revistes locals i comarcals, justament aquesta mateixa setmana. Perquè nomès parles del TOT Badalona. No serà que ets de la ciutat i tens alguna cosa en contra d'aquest mitjà per algun fet personal. No era més fàcil parlar amb els responsables del mitjà i no directament publicar-ho a travès d'un bloc. Són algunes de les qüestions que em pregunto...Gràcies a tu per la teva atenció.

jnqm ha dit...

Carles

gràcies de mantenir la conversa en comptes de caure en la temptació d'alçar la veu i no arribar enlloc.

Ignoro del tot que el 3cat24 formi part d'un procediment com aquest però me n'informaré. Per descomptat.

No m'ho podia ni imaginar i per això no vaig ni fer l'intent de saber-ho (error).

Si es confirmés el que dius, és obvi que em tocarà disculpar-me. La gent que segueix aquest blog ja saben que no trigaré gens a fer-ho.

Ara bé, no tinc res personal contra el Tot de Badalona, em va caure a les mans i ja està, però no tinc res en contra de cap d'aquests mitjans, al contrari, si em cauen a les mans sempre hi faig una ullada. D'aquí em que em sorprengués tant veure aquest text.

Deixa'm que demà mateix aclareixi tot això.

Ara sí que em deixes de pedra... però si cal que em retracti ho faré. I tant!

so dep ha dit...

Hey cool weblog, just wondering what anti-spam software you use for comments because i get lots on my blog. Anyway, in my language, there should not much good supply like this.