Les ciutats fan servir les xarxes ciutadanes i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per millorar.
De moment, es tracta de petits gestos que emprenen grups minoritaris, és veritat, però el símptoma es percep i sembla raonable creure que indiqui alguna tendència.
Mapa de la mobilitat
El cap de setmana passat, una desena de persones es van trobar per començar un “mapa de la mobilitat” al metro de Barcelona. Ja han deixat clar que no els anima una voluntat d’enfrontament amb Transports Metropolitans.
El que pretenen, com explica a aquest mitjà un dels seus impulsors, Chris Pinchen, és demostrar les possibilitats d’aquestes eines.
El grup es va trobar dissabte a la font de Canaletes i van recórrer diverses estacions de metro per comprovar que les persones amb cadira de rodes però també amb cotxes infantils o maletes poden utilitzar el transport públic sense dificultats. Les primeres conclusions evidencien que hi ha molt de camp per córrer.
Els accessos són força adequats, però quan es tracta de canviar de línia la cosa es complica. De vegades, fins i tot cal sortir al carrer i tornar a entrar, com passa amb els acudits d’informàtics.
Més enllà d’aquest descobriment, és d’interès el procediment. Pinchen assegura que es tractava d’assajar una metodologia. Van fer servir una aplicació per a iPhone, anomenada WheelMap i van anotar les seves aportacions sobre mapes lliures d’OpenStreet Map (els seus impulsors es van reunir l’any passat a Catalunya).
La idea és que qualsevol persona amb aquest dos recursos pot contribuir a millorar aquest “mapa de la mobilitat”. I, sobretot, és una demostració que es poden fer altres mapes, sempre a partir de l’experiència ciutadana, sense intervenció dels poders públics i amb la vocació de fer més fàcil la vida a la ciutat.
És veritat. Eren tan sols una desena de persones, però van saber cridar l’atenció dels mitjans locals i s’ho prenen com l’inici d’un recorregut que ha d’anar molt més enllà. Les ciutats són de les persones, sense que aquesta afirmació sigui un eslogan. Hauria de ser una realitat i dependrà de la capacitat d’organització que tot això sigui possible.
Pinchen espera que el web que han obert tingui aviat rèpliques locals i que el seu ús s’estengui. Potser no és el que succeirà ara mateix, però han deixat una primera petjada al sòl erm de les dades públiques.
Taller de dades obertes
Amb una intenció semblant, el badaloní Vinaixa va aplegar unes quantes persones, el mateix dissabte, en un local de la seva ciutat. Hi van fer un taller breu sobre dades obertes, amb la presència dels creadors de Rodalia.info i altres productes semblants.
Encara es troben en una etapa d’experimentació però tenen clar que, un cop l’ajuntament ha fet el pas d’obrir les dades, ara és l’hora de crear aplicacions que donin servei a la ciutadania. Són a l’inici d’una aventura que no es pot saber encara com acabarà, però l’intent sembla seriós i caldrà seguir els pròxims passos.
Memòria col·lectiva
El tercer exemple és WikiLleida, un projecte diferent perquè no vol oferir explicacions d’aquesta ciutat de secà a partir dels organismes oficials sinó que, en un exercici d’humilitat, demana als ciutadans que siguin ells els autors dels articles.
No fan la competència a la Viquipèdia ni a cap altre espai d’informació, aspiren a recollir la memòria col·lectiva a partir dels records que cada individu pugui expressar. Fa pensar en un intent valuós d’un museu gal·lès i també en la tradició acadèmica d’arxiu i documentació de la tradició oral. En aquest cas, la gent aporta històries de vida, fotografies, records...
Són exemples ben diferents però coincideixen en tres aspectes:
- es basen en la capacitat de les persones com actors lliures i participatius
- empren les noves tecnologies
- i aposten per modificar la percepció i la realitat de l’espai urbà.
Els mitjans de comunicació farien bé d’estar més atents a aquests indicis, sobretot els mitjans que aquests mateixos ciutadans paguen amb els seus impostos.
Referència
La llista següent recull uns quants dels articles publicats sobre qüestions semblants al 3cat24.
Les ciutats europees aprenen a obrir les dades públiques per generar nous serveis
Idescat acorda amb Google la publicació de dades dels municipis catalans
Badalona impulsa l'obertura de dades i Lleida se suma a la tendència
Desenvolupadors de Barcelona estenen les seves aplicacions per als viatgers d'autobús
Diverses aplicacions ja aprofiten les dades obertes del govern i els ajuntaments
Barcelona estrena el seu portal de dades obertes i permet la creació de serveis per part de tercers
Barcelona amplia la cobertura de Wi-Fi lliure per accedir a internet
NYT Connections hints today: Clues, answers for January 10, 2025
-
Connections is a New York Times word game that's all about finding the
"common threads between words." How to solve the puzzle.
Fa 2 hores
2 comentaris:
Una iniciativa bastant similar per mapejar l'accessibilitat de la ciutat va ser el Canal Accesible de l'Antoni Abad: va cedir telèfons mòbils a gent discapacitada que documentava totes les traves que trobava en els seus recorreguts. Per a qui no el conegui, pot veure'n el resultat a: http://www.megafone.net/BARCELONA/barcelona.php?qt=0&can_actual=74&desde=0&can_visible=0
gràcies! no ho coneixia i sembla d'interès. té a veure amb la mateixa idea: amb les TIC es poden canviar coses o si més no es pot donar una informació que les administracions NO sempre posen a l'abast de tothom... gràcies!
Publica un comentari a l'entrada