3/4/08

Val la pena llegir 'Wikinomics'

No havia cregut que en aquest bloc parlés tant de llibres. I ja hi torno.

De viatge al CeBit de Hannover vaig llegir Wikinomics, un tractat prou exhaustiu sobre la incidència en l'economia de les pràctiques col·laboratives. Havia pensat de fer-ne un resum. Però hi renuncio.

És un llibre de 2006 i això vol dir que se n’han fet molts i molts comentaris. Em sembla absurd provar de fer “el meu resum” quan ja n’hi ha resums suficients, opinions molt desenvolupades, explicacions clares, enllaços a entrevistes amb l'autor principal i visions que provenen de la investigació social, com és l'aportació de Pardo i Scolari.

Però sí que puc compartir aquí algunes qüestions que aquesta lectura m’ha suggerit, per si són d’utilitat a algú més.

Trilogia sobre el canvi

El llibre incideix sobre el canvi en la producció i fa una trilogia necessària i molt recomanable amb The long tail (que parla del canvi en el mercat) i The future of management (que parla del canvi en la gestió).

Conjuntura i estructura

Com que les velocitats del canvi són elevades (també en els aspectes negatius) no es pot esperar de cap estudi ni visió que resolgui per gaire temps res més que una certa anticipació de com succeeixen les coses, però cada aportació que confirma el canvi i la mateixa velocitat del canvi resulta útil per ajudar-nos a entendre’l.

Les persones són protagonistes

Confirma la línia de reflexió que situa el focus en les persones. D’una manera que trobo poc radical però ho fa. Qui s’interessi per la radicalitat pot seguir la pista de l’empresa oberta i comparar aquest enfocament amb altres visions sobre l’empresa com a organització que aliena.

Sigui com sigui, no hi ha cap dubte que les persones que treballen en el sector de la comunicació (on el canvi és més visible i és més rellevant a l’hora de prendre decisions d’ordre estratègic) trobaran en aquest llibre idees d’interès i exemples d’aquells que ja s’hi han posat.