Enciclopèdia oberta
Enciclopèdia ha fet un salt important. Ho he escrit avui en una peça per al 3cat24. S’obren a les contribucions dels usuaris. Amb control d’accés (cal estar registrat) i control de continguts (supervisió del text, que han de validar), però tot i això és un pas molt notable.
Història
Van començar amb fascicles. Un dia els van abandonar i només van quedar els volums ja relligats. Després, van arribar a internet. Però la consulta estava restringida. L’any 2008, van obrir el seu web a un accés universal i gratuït. I ara accepten que els usuaris poden contribuir a aquesta obra que va representar, entre els anys seixanta i setanta, molt més que una obra de consulta.
Perquè ens en fem una idea, fa una pila d’anys la seu de l’editorial va ser assaltada per l’extrema dreta.
Enllaçant
Ara, els usuaris s’han alliberat a la xarxa. La Viquipèdia s’ha convertit en un lloc de consulta molt visitat.
Però l’Enciclopèdia encara aporta uns continguts que també mereixen atenció. Els falta adquirir la cultura de l’hiperenllaç... o no tenen recursos per assumir els costos de dur a terme l’operació en una obra que “ja està escrita”. Però els seus continguts són importants.
Valor
Hi ha moltes obres de consulta d’aquest grup editorial que és difícil que donin beneficis permanents. Quantes vegades a la vida compraràs un diccionari català neerlandès o a l'inrevés? Però tot aquesta producció existeix i deu valer la pena posar aquest coneixement a disposició del país, amb el procediment que calgui perquè no hi perdi res ningú.
Exemple
Els últims canvis al seu web, per tant, són un bon pas. Expliquen moltes coses. Hi veig un resum del canvi que les empreses viuen. Els editors d’obres de referència, i els altres també, saben que la digitalització comporta una reducció dels costos d’emmegatzematge i distribució.
Informació
A més, m’interessa avaluar el procés que la peça ha demanat.
Com tantes persones, faig anar un lector de subscripcions de blogs. Hauria de tornar-ho a endreçar perquè l’última creació de carpetes és de fa quasi un any, quan em vaig incorporar a la redacció del 3cat24.
Fonts
Revisant els apunts pendents, m’he topat amb un post de Beat, un lloc que sempre m’ha merescut molta confiança i que em sol interessar amb les novetats que explica. Hi he vist la referència a l’Enciclopèdia.
No recordava haver-ho vist en un altre mitjà però no me n’he preocupat gaire. És un assumpte petit que a mi m’ha cridat l’atenció i que s’ajusta a la mena d’assumptes que poden interessar als usuaris d’un mitjà públic en català.
Declaracions
Potser haurien millorat la informació però he cregut que tenia fonts suficients per a un breu. Les he citades, amb hiperenllaços, i he donat per aquesta mateixa via una mica de context.
Dubtes
Ara bé, n’hi ha prou de citar Beat? N’hi ha prou d’elaborar un text nou que no sigui un copy/paste? No ho sé del cert. Crec que al 3cat24 hem sigut honestos i veraços però no sé si a Beat ho han entès igual.
O sigui que en una sola peça i la seva elaboració em sembla veure-hi tot de lliçons que encara no sé si he après...
Pistes
Si més no, intueixo que hi ha bones pistes sobre el canvi, sobre com s’adapta l’empresa, sobre com es transforma l’edició, sobre com l’enciclopedisme s’actualitza, sobre com s’elabora la informació, sobre la col·laboració, sobre els enllaços que uns quants mirem de posar sempre i de fer-ho amb sentit, amb intenció...
Pluja
Aquesta feina té això, qualsevol tarda plujosa es converteix en una oportunitat inesperada per aprendre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada