14/12/07

El món tal com és

A Leweb3 també hi va haver temps per fer una mirada més enllà de la xarxa i provar d’entendre millor què és el que passa al món on vivim. Per això es va escoltar amb atenció Tom Raftery quan va exposar el seu model de gestió de l’energia per reduir els efectes contaminants de la seva obtenció.

Però el més destacat sota aquest epígraf relatiu al món tal com és va ser, almenys pels que no l’havíem vist mai, la presentació de Hans Rosling. Aquest expert suec en gestió sanitària i altres assumptes va impressionar l’audiència amb una manera diferent de tractar les dades estadístiques.

En contra de les simplificacions, Rosling demostrava l’existència de molts matisos i deixava clar que nosaltres, els humans, necessitem el món molt més del que ell ens necessita. Una declaració que Raftery hauria subscrit.

La millor manera d’entendre el que diu Rosling no és llegint un resum de ningú. Per això incrusto el vídeo de la ponència que va fer ara fa un any i mig en una convocatòria de les TED-Talks, que esmentava al post anterior, i el de l'estiu d'aquest mateix any.

El vídeo demana vint minuts d’atenció però a aquells que no l’hagin vist mai els suggereixo de buscar aquests vint minuts. Val molt la pena.

Només hi afegiré, per ajudar a comprendre la posició, que Rosling va acabar la seva intervenció amb una comparació significativa. Va dir que ell sols coneixia dues menes de vins. Els blancs i els negres. Però que hi ha persones que saben distingir entre moltes més menes de vins. Són capaços de dominar els matisos de tal manera que poden individualitzar i entendre desenes o centenars de menes de vins. També hi ha persones que sols veuen dos móns. El món occidental i la resta, anomenada de forma genèrica “el tercer món” o “l’altre món”. Ho va rematar així: “En aquest món no necessitem tanta gent que distingeixi entre tants vins i ens fa falta molta més gent que sigui capaç de veure molt més que dos móns”.

Vídeo 2007




Vídeo 2006