La2 presenta un programa nou que, com passa tants cops a la televisió, no és gaire nou. Recolliran vídeos enviats per ciutadans i els emetran de matinada.
Aplegar materials d'aquesta manera ja s'ha fet, per exemple amb els programes de vídeos domèstics que volien fer gràcia. També hi ha hagut programes de denúncia ciutadana de diversa mena. Ignoro per quina raó quan es pensa en continguts ciutadans només es pensa en la denúncia. Potser perquè no se'ls considera capacitats per una altra cosa si no formen part d'una redacció? Sigui com sigui, no es tractava d'això.
El canvi radical que es produeix té a veure amb una altra manera d'entendre l'elaboració de continguts i amb una altra manera de consumir-los. Un element d'aquest canvi és la participació: l'accés més fàcil a les eines que permeten nous hàbits i actituds.
Això que s'anomena periodisme ciutadà té a veure amb un pes cada vegada més gran als productes informatius de continguts elaborats fora de les redaccions, per exemple, però no consisteix a tancar aquests continguts en un espai que no es defineix per aquests continguts sinó per la seva procedència. És com si es fes un programa només amb els materials que arriben d'agència. Actuar així, encara que és una prova de bona voluntat, demostra que no s'ha acabat d'entendre de què parlem. És una llàstima perquè hi ha implicats periodistes amb molt d'ofici i d'altres amb experiència molt llarga en els blocs.
A banda d'aquesta qüestió fonamental n'hi ha una altra de menor que confirma l'error de perspectiva: el nom del programa. En diran "Cámara abierta 2.0". Amb aquesta etiqueta queda clar que a la resta de programes la càmera ciutadana estarà tancada i a més s'allunya l'espectador natural perquè es converteix en un producte sofisticat, només per entesos, amb el ditxós dos punt zero.
S'haurà d'esperar al dia 12 d'aquest mes, però la idea bàsica que el sosté, ara mateix, no sembla un encert.
Hi ha més informació a d'altres llocs, com ara aquests: tiscar, vertele i tvlia. També he vist altres materials sobre qüestions semblants als enllaços de Jaume Masdeu.
Andrew Tate online university’ suffers breach: 800,000 users data exposed
-
Andrew Tate fans have been affected by a data breach after hackers targeted
the far-right influencer.
Fa 4 hores
8 comentaris:
Si el nou programa de La2 surt com a conseqüència de l’anàlisi i estudi, obtinguts de l’experiència amb la secció d’informatius de TVE dedicada a aquests affers, vull pensar que la participació i el feedback de que disposen és prometedor, per contra l’horari escollit no sembla massa punter. Bé aquesta setmana podrem treure més conclusions.
Anònim
gràcies pel que dius.
Potser sí que el meu comentari era una mica massa crític abans de veure'n els resultats. COm tu dius, si surt d'un estudi previ i d'una experiència concreta ens hauríem de refiar una mica més d'aquest origen.
El que volia subratllar era l'enfocament "encapsador" (no deixar entrar 'una altra manera de fer' sinó restringir 'una altra manera de fer' dins d'una capsa determinada).
Però et faré cas i estarem atents a l'estrena.
En aquest sentit que exposes en el post, també és interessant la reflexió feta en aquest apunt ...
Vaig veure el nou programa. Te l'aire general que s'està instal·lant al nostre voltant: dispers, una mica d'aquí i una mica d'allà, tot barrejat i consumit de forma ràpida. Suposo que als que es troben còmodes en aquesta mena de dinàmiques els podria arribar a agradar. A mi, no massa...
Slts
Binot
El concepte que grinyola és el de programa. Un programa s'entén com el contingut d'una programació de canal. De la mateixa manera que els canals estan condemnats, els programes com a tals també. En un futur els continguts s'hauràn de publicar, promocionar, indexar, però no programar.
Tant de bo TV3 tingués algún programa tan "desenfocat" com aquest... potser al 2010 amb l'apagada de caps analògics ;-)
Gràcies pels comentaris.
He de dir que no acabo d'estar d'acord amb anònim. Per què hauria de tenir TV3 un programa com aquest? Preferiria que als informatius de TVC hi hagués una presència important i valorada de continguts elaborats fora de la redacció. Ho trobo més ambiciós però no sé si hi estaràs d'acord.
En canvi, coincideixo amb l'apunt de xavier f, també em sembla que els continguts s'hauran de posar a l'abast, com tu dius. Un dels canvis rotunds que es viurà en els pròxims anys té a veure amb la mateixa idea de "programació". I trobo molt interessant que hagis afegit al llistat, a més de publicar i indexar, el terme promocionar. Serà clau.
Gràcies Joan per la menció que fas, el bloc http://dutopia.blogspot.com/ sembla molt interessant i amb el focus en el periodisme ciutadà. Hi estarem atents.
Publica un comentari a l'entrada