24/11/09

Per explicar-ho primer ho he d'entendre

La nostra feina és explicar coses. Però el pas previ evident és que s’ha d’haver entès el que vols explicar.

Sembla una bestiesa dir-ho però no sempre és tan fàcil.

El periodista no pot saber de tot. Quan s’especialitza en un tipus de continguts, al cap del temps potser que en sàpiga prou però quan fa quinze dies que hi ets és impossible dominar bé els coneixements necessaris.

Ho he confirmat quan he hagut de preparar la informació sobre una decisió d'avui, al Parlament Europeu, en matèria de telecomunicacions.

El Parlament Europeu és una institució rellevant i per a una secció on Internet és un tema prioritari, calia explicar bé aquesta reforma.

M’hauria pogut limitar a reproduir el teletip però de seguida vaig veure que no ho acabava d’entendre i si jo no ho entenia no em veia amb cor d’explicar-ho.



Caldrà un pas previ "just i imparcial" en què s'escolti a l'usuari, tal i com s’ha incorporat a les esmenes i a la fi s’ha aprovat. Això és tant així que fins i tot el Partit Pirata suec, que té una posició contundent en aquest assumpte, ha votat a favor de les reformes.


Per això, amb la Karma Peiró vam prendre tres decisions.

No hem volgut ser els primers 


Esperaríem a dir res fins que el Parlament hagués votat. Sense prèvies ni especulacions. I aleshores es publicaria una peça que inclogués els aspectes més importants amb un títol que no confongués.  

No ha sigut tan fàcil. 

Ja feia dies que alguns mitjans donaven informacions contradictòries. 


És a dir: en comptes d'endreçar la informació per fer-se entendre es limitaven a fer de "missatgers", traslladant les notes que arribaven. Això no era informar sinó més aviat contribuir a la desinformació. 


Hem resistit la temptació de ser els primers i hem apostat per ser diferents (però d'això ja en parlaré un altre dia). 


Acostar la informació 


També vam decidir que faríem una segona peça per demanar l’opinió dels eurodiputats catalans. Ara que l’hem publicada queda clar que tots ells interpreten que quan Espanya apliqui la normativa haurà d’incloure la intervenció judicial. Caldrà veure si és veritat però en tot cas quedarà dit el que han dit.

Després de tot són els nostres representants i té sentit que un mitjà públic que creu en la informació de proximitat miri de convertir aquesta informació "europea" en alguna cosa més a l'abast. 


I, per fi, ens va semblar que seria un complement adequat fer una tercera peça  que comptés amb opinions de persones no polítiques que tenen coses a dir sobre Internet.

Aquesta tria és potser la més arbitrària i estic segur que sempre es pot millorar.


Decisions clau 


Però en tot cas, és demostra que estàvem decidits a actuar d’una manera que implicava alguns punts gens menyspreables.

Anar més enllà del teletip: les declaracions en són una mostra però recórrer a la font original, que era el més fàcil, també era important.

No anar a remolc: molts mitjans titulen en un sentit contrari al que ho fa el 3cat24. Ens hauríem pogut arronsar i seguir-los, forçats pel típic complex que et fa creure que els altres sempre l’encerten i que ets tu qui la vessa. Però en aquest cas teníem la certesa de fer-ho bé.

Traspassar l'oficialitat: volíem saber com es respirava a la xarxa, sense conformar-nos amb les notes oficials ni tan sols amb les declaracions requerides.

Explicar-ho bé: calia ser clars i explicar la informació de manera que s’entengués (en aquest punt encara em queda molt per millorar).

En conjunt però,  la qüestió clau era aquesta: per explicar-ho ho he d’entendre i si només copio un teletip no entendré res i als usuaris del nostre mitjà no els servirem informació sinó molta confusió.

Compartir el que aprenc 

En aquest cas, comprovo una altra vegada que t'has de saber aturar a pesar del ritme que en una redacció se sol imposar. 


T'has d'aturar i rumiar. No vindrà d'uns quants minuts. 

Sobretot si no entens això que vols explicar. És imprescindible. 


Potser a algú li pugui semblar que dono lliçons. 


Res més lluny de la meva voluntat i els lectors més assidus d’aquest blog ja ho saben. Estic dient que no coneixia prou bé un tema i que m'hi he hagut d'aturar. 



El que m’anima a fer aquests apunts és tot el contrari: l’intent de compartir el que aprenc.

I, també, aportar una mica de transparència sobre l’elaboració de notícies en una redacció digital.

3 comentaris:

Karma ha dit...

JANQUIM, doncs jo trobo que està molt bé que recullis aquestes impressions en calent. Després passen les hores i el sentiment es refreda i no queda res escrit. És el que sovint em passa a mi.
I a més, aportes un material periodístic interessant, tipus lliçó, que molts estudiants haurien de mirar-se per entendre com es couen les notícies a una redacció digital.
He dit!

k ha dit...

Vigila, alguns enllaços no et funcionen!

jnqm ha dit...

Hi havia un enllaç mal fet. gràcies

No estic mai segur que fer la reflexió sense deixar-ho refredar sigui el millor... però ja està fet.