1/11/10

L'abstenció electoral com a excusa per provar un gràfic

La visualització de la informació és tan efectiva que pot ser decisiva com la mateixa informació. Les coses, de vegades, semblen el que són.


Moviment


La primera vegada que vaig veure un gràfic de dades en moviment vaig quedar impressionat, sobretot perquè en aquell cas servien per esbandir una visió del món que quedava trastocada gràcies a la intel·ligència i habilitat del professor Hans Rosling.

Amb dades públiques, ja s'han posat a la xarxa diversos gràfics interessants que permeten entendre més bé les dades. I una versió adaptable d'aquest tipus de visualització és a l'abast de qualsevol persona, amb una eina que proveeix Google Docs.

Prova


Ho he volgut provar (ho avançava) amb unes dades que fossin fàcils de copiar i amb un assumpte de certa actualitat. Amb una font pública, he fet servir un full de càlcul (em sembla que era la segona o tecera vegada que obria una aplicació com aquesta) i l'he convertit en un gràfic.

No aporta res de nou, és clar. Les dades ja hi eren.

I hi ha errors. El pas del temps és d'any en any i els globus avancen cap al punt següent com si durant una legislatura un grup pogués perdre o guanyar vots i escons. Hauria de saltar d'elecció a elecció.

Visualització

Però potser ens ajuda, gràcies a aquest estil de presentació, a observar més bé aspectes com ara l'abstenció, que és el de fet que volia comprovar. No fa l'efecte que el seu descens i ascens incideixi gaire en les distàncies de vots mentre que sí ho fa en l'aparició o no de grups menors.

Tot això ja se sabia, només pretenia experimentar amb una eina i sentir-m'hi una mica còmode, potser un dia trobo l'ocasió de treure'n profit de debò.

No ho comparteixo aquí perquè estigui orgullós del resultat sinó perquè miro d'explicar sempre què aprenc i he dedicat unes quantes hores a treure l'entrellat d'un giny que sembla interessant.