6/2/09

Llibres d’estil (1): “lo mejor de Andalucía”

Redactar un llibre d’estil no ha de ser gaire fàcil i els equips que n’han tingut cura a tantes empreses de comunicació ja ho deuen saber. Per això abans de mostrar-se crític estarà bé anunciar certa consideració.

Però hi ha detalls que criden tant l’atenció que és impossible no referir-s’hi com un exemple negatiu, com allò que no hauria de ser un model.

El Libro de Estilo de la RTVA (els mitjans públics andalusos) és extens, conté molta informació d’utilitat pels professionals que hi treballen i hi ha aspectes reconfortants (com el reconeixement explícit de la unitat del català, que es troba a la pàgina 233).

Però també ens forneix almenys un d’aquests casos que semblen just el contrari de la inspiració. Ho copio de la pàgina 41:

"Por encima de estereotipos, tópicos o modas, los dos canales públicos de la RTVA defienden lo mejor de Andalucía, sus gentes, sus obras y proyectos. Los periodistas de ambas cadenas evitarán tratamientos morbosos o irónicos y procurarán ofrecer siempre la vertiente más saludable de aquellas noticias andaluzas que lo permitan, si no supone una manipulación del sentido noticioso.”

Tot i l’advertiment final, per evitar la manipulació, em sembla un paràgraf molt desencertat, potser carregat de bona intenció però amb un substrat que no trobo gens recomanable.

És clar que en altres llocs es pot haver seguit un principi semblant, sense necessitat de redactar el paràgraf... obeint les consignes del gran manaia. La temptació de guarnir la realitat o de presentar-la amb les deformacions que sigui per ajustar-la a una idea preconcebuda no s’ha apagat mai del tot.

2 comentaris:

Esther del Campo ha dit...

La veritat és que amb aquest paràgraf en fa un gra massa la RTVA. Tot i així, encara que volguem veure el periodisme com un servei públic amb l'objectivitat al peu del canó que construeix la realitat i tot plegat, els periodistes construeixen la realitat que voldrien que fos o que els interessa a ells (o altres factors externs, vaja) que sigui. És ben trist... i com dius tu, no cal que s'escrigui, que ja és ben implícit.

No coneixia el teu bloc! T'aniré seguint!

jnqm ha dit...

esther
gràcies triple

per venir, per participar i per anunciar que tornaràs

segurament és una mica injust posar un sol paràgraf d'un text extens que ha exigit molta feina... però em sembla que el que permetia dir valia la pena que es digués...

fins aviat