17/2/09

Treballem amb Lotus Quickr

El Lotus Quickr és l’eina que els equips informàtics de la CCMA posen a l’abast de gairebé 3.000 empleats.

Permet crear espais de treball de manera que un equip de projecte pugui compartir materials i processos.

Ara mateix administro un grup on hi tenen accés una quinzena de persones.

El primer problema ha estat la definició de rols. Potser per imperícia meva, potser perquè l’assistència encara no és completa o potser perquè la mateixa eina no ha resolt prou bé la seva arquitectura, la veritat és que resultava difícil decidir qui podia veure què. Sovint les restriccions eren massa radicals. Al final, hem optat per donar els mateixos drets a gairebé tots els membres del grup.

Siguem sincers: no és perfecte. Hi ha alguns punts més aviat dèbils.

Wiki dèbil

L'eina wiki, per exemple, és molt feble i no dóna les utilitats que trobes amb eines externes que són gratuïtes. Però ja se sap que aquest és el preu que es paga per sostenir nocions de seguretat potser una mica obsoletes però encara ben presents.

Estic segur que qualsevol de les eines wiki que hi ha a la xarxa ens hauria anat de primera però costava massa convèncer els responsables últims que el risc de veure els nostres documents a la intempèrie no seria gaire més elevat que el que tenim ara mateix amb una eina interna.

I això que l’empresa on treballo és més aviat oberta, comparada amb moltes altres.

Portal i correu fora de les instal·lacions

Des de fa molts mesos tenim accés al nostre compte de correu des de fora de les instal·lacions corporatives i, molt recentment, aquesta facilitat s’ha estès al portal corporatiu, la nostra intranet, amb la majoria de les seves utilitats (les que n’han quedat excloses és, altre cop, per raons de seguretat).

Encara no dóna una experiència del tot satisfactòria amb tots els navegadors, perquè la casa és una mica esclava del Explorer... però els “safaristes” i “mozilers” tindrem una mica de paciència, ja hi estem fets.

Sense tasques

L’eina de “tasques” del Lotus Quickr no és tampoc prou adequada. En realitat, hem decidit que no la farem servir gaire.

I els lectors de canals són una mica espessos. Primer, no podíem subscriure’ns a llocs externs, però s’ha resolt (gràcies als responsables informàtics, que han decidit obrir la porta).

Potser el més eficaç sigui la idea de poder-se subscriure a les novetats internes del grup de treball (en versions anteriors podies enviar notificacions que ara han quedat descartades perquè el concepte que inspira el producte és apartar-se del correu i buscar situacions d’estil 2.0).

Però en el nostre cas, altre cop per seguretat, això requereix d’un procés una mica complex amb FeedDemon que no estic segur que tothom tingui ganes d’aprendre.

Bona biblioteca

Ara bé, les biblioteques són potents, les diferents “vistes” que es poden crear permeten combinacions múltiples i com a sistema de compartir documents i altres materials sembla molt interessant. Segur que ho aprofitarem.

Compromís i disculpes

Si de cas, d’aquí a uns mesos, miraré de passar comptes aquí sobre la rendibilitat que ens ha proporcionat aquesta eina.

Em disculpo si ha quedat un apunt massa sec.

Però sempre he dit que volia exposar aquí l’experiència d’usar eines que permetin compartir. Em sembla que pot ser d’interès i profit per altres persones i situacions. És el que voldria.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola janquim,
Quickr es una eina que necessita un complement que resol les seves debilitats: Connections!
Connections (integrat a Quickr) potencía la gestió d'activitats, els blocs, etc... i afeigeix una "capa social" amb perfils, comunitats, i marcadors...
Sempre es un plaer saludarte!

Anònim ha dit...

Hola Janquim,

Conec molt bé les limitacions de l'eina. És veritat que la pràctica ha demostrat que hi ha millores a fer, i moltes d'elles s'han fet en la versió 8.1.1. En aquest aspecte la marca és molt receptiva.

Ara bé, hi ha limitacions que són total i absolutament intencionades (algunes agraden més i d'altres menys) com la limitació de funcionalitats del wiki. El fet és tenir una eïna de wiki col·laboratiu, no un wiki de propòsit general. El mateix passa amb la gestió de tasques, que són exclusivament d'equip i de propòsit general: una llista. La gent es dispersa amb massa funcionalitats i aquesta en té les justes (es podria valorar si massa poques).

Defenso aquestes limitacions igual que defenso moltes limitacions d'altres marques, sobre tot enfocades a fer més fàcil l'ús. Sé per experiència que és fàcil que l'usuari es dispersi, sigui quin sigui el seu nivell tècnic o de coneixement d'utilitats d'aquest tipus.

Sempre hi ha dos perills per l'èxit en aquest tipus de projecte: el de la ubicació de l'eïna (quina eïna per a fer què) i el del bon ús de l'eïna (fer-la servir bé i ràpid). No dic, en cap cas, que un ús adequat de l'eina sigui equivalent a COM fer-la servir. Mai se li pot dir a una persona quina és la manera idònia de fer les coses. Jo recomano ajuda molt present i molt constant durant un període de temps breu.

Després d'anar en aquesta bici amb rodetes (que són més d'ús que tècniques) l'usuari se sent més segur.

Pel que fa a la protecció del contingut, és una discussió pròpia de cada empresa. Per la meva part, hi ha coses que és impossible de compartir.

El punt d'equilibri de tot plegat és difícil de trobar. Aquí està la gràcia!

Salut!

jnqm ha dit...

gràcies mcimino i peremg per venir aquí a exposar sense embuts la vostra visió

sobre el primer que dius, mcimino, del tot d'acord, el Connections segurament seria la solució, però com ja vaig dir en un altre post de moment sembla que la seva adopció s'ha posposat...

sobre el que tu expliques peremg, em sembla MOLT interessant aquesta idea de no omplir amb massa funcionalitats i de mirar d'adaptar-se a usuaris que necessiten ajut. Em sembla molt bona filosofia i us en felicito.

De la mateixa manera que trobo encertat que a poc a poc es tendeixi a obviar el correu (notificacions, etc.). De veritat que ems embla una bona direcció. Ara bé, jo em limitava a constatar fets. Tasques no l'usem gaire, el wiki és una mica dèbil. La resta ens anirà molt bé (així ho espero) i com tu dius, altres qüestions ja són decisió de cada empresa. En el nostre cas diria que ni som radicals tancats ni radicals oberts, ens trobem a mig camí.

Estic segur que us sembla bé que des de dins d'una empresa expliqui com ens van les eines, la idea és que això sigui útil per nosaltres i per altres, també pels que dissenyen les eines i les serveixen...

gràcies de veres a tots dos!

Anònim ha dit...

I ara, gràcies a tu per aquesta opinió. La fem servir deliveradament (i ja que aquest bloc és públic) per a millorar i tenir opinions de tot tipus, aprendre, en definitiva. L'experiència no ens la donen els projectes, sino el resultat i l'opinió que en rebem.

De fet @mcimino ha publicat un enllaç a aquest article al nostre Connections.

Gràcies de nou!

Anònim ha dit...

Hola,
Si el tema de Wikis es una herramienta que consideráis importante, y dado que estáis en plataforma Domino, tan sólo comentar que la plantilla de WIKI de IBM Lotus, desarrollada en XPages, es ahora pública.
Eso sí, será necesario desplegar al menos un servidor Domino 8.5 para poder ejecutarla. Ello no va a afectar al resto de la infraestructura y la plantilla merece la pena, al menos probarla.
Un saludo