28/3/10

Janquim al mòbil: una demo per aprendre


La imatge mostra una demo d'aplicació per a mòbil amb "continguts janquim". No publicaré l'aplicació perquè té un cost que no vull assumir i també perquè no em sembla que el que provo de compartir a la xarxa tingui prou interès com per fer un altre pas comunicatiu.

Si és així, per què he fet la demo?

Per unes quantes raons que diria que sí que té sentit exposar aquí.

Per aprendre més bé la diferència entre una app nativa i una altra basada en el web

Els serveis públics que ofereixen només aplicacions via web limiten el seu servei. Està bé adaptar-lo a la visualització de mòbil però val la pena anar més enllà i concebre'l per a usuaris mòbils (els usuaris, no tan sols l'aparell).

Una aplicació web, després de tot, és una adaptació del web al format del mòbil. S'ha de fer servir llenguatge de programació però ja hi ha "kits" que ho posen més fàcil, com per exemple aquest (entre altres clients, l'han fet servir entitats amb pressupost i capacitat de relacions com els propietaris de la marca Tintin).

Per comprendre les limitacions

Aquest servei d'AppMakr només proporciona ara com ara l'opció d'una aplicació basada en l'agregació de continguts on t'hi pots subscriure (feed). És una oferta que sobretot pot satisfer petites empreses que volen tenir més presència. També agrada a professionals de la comunicació amb molts seguidors arreu del món, com Guy Kawasaky, i han trobat que era suficient per distribuir els seus continguts.

Per reflexionar sobre els costos de la presència a internet

Per a mi el preu és desmesurat, però no ho és per a empreses i no ho hauria de ser per al sector públic quan es tracta de serveis que de debò valgui la pena traslladar al mòbil. És clar que l'expressió "valdre la pena" és del tot subjectiva.

De debò que val la pena el cost que sí que assumeixo per tenir un domini i allotjar-hi un web d'autoconstrucció? (En tot cas, fer anar iWeb i Fetch també em va servir per aprendre moltes coses i, com sempre, per confirmar les meves limitacions).

Per provar una de les eines que ofereixen aquest resultat

N'hi ha moltes. Des de les que reben la teva idea i l'elaboren fins als que permeten una ràpida creació online, com el servei que he provat. De moment són solucions amb costos elevats per a l'ego personal però tinc la sensaciò que a partir d'ara el preu baixarà.

També he vist que hi haurà la possibilitat de crear apps més sofisticades amb un procediment semblant al dels blogs, que ens ha permès crear un mitjà a persones que no ternim coneixements llenguatges de programació gràcies a una idea tan simple com formidable: el que veus a la pantalla és el que hi ha (WYSIWYG).

Les últimes novetats s'han presentat fa pocs dies a Califòrnia i han merescut comentaris en mitjans especialitzats que anticipen un ús més ampli d'aquests serveis.

Si de veritat aquests serveis s'estenen, la creació d'aplicacions es podria "democratitzar", i faig servir aquest verb amb el significat que expressa quan ens referim a la universalització de l'accés a eines que permeten participar de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Molt aviat (abril) hi haurà disponibles serveis per obtenir una aplicació amb costos molt baixos (aplicacions web, això sí) i opció a costos més elevats (per a les aplicacions natives).

Per entendre més bé aquesta oferta que s'adreça a empreses i altres organitzacions però també a les persones

És un sector que no pot fer gaire que s'ha posat a caminar. No fa més de dos anys que és possible crear aplicacions i incorporar-les als magatzems de venda d'Apple, per exemple. Però sembla que hi hagi molta activitat.

Segur que també hi ha empreses catalanes i espanyoles que s'hi dediquen. Qui són? Les hauria de conèixer (se suposa que faig de periodista, oi?), hauria de saber quins clients tenen, observar si el país ha parat atenció a aquest paisatge, comprovar si té incidència econòmica, si les aplicacions donen feina i servei.

Seria una llàstima que, ara que sembla clar que els mòbils són l'eina dels pròxims anys, també aquí siguem dependents, anem a remolc i no ens atrevim a innovar.

Si comprovés que el mercat té escletxes, qui sap, encara em podria passar pel cap una mala idea. Però estic convençut que ja hi ha equips que hi treballen, el que passa és que no els conec perquè encara no els sabut buscar prou bé (en realitat, de moment m'he aturat a observar l'oferta que parla en anglès).

Per reflexionar sobre els continguts propis


Quan t'aboques a una aplicació basada en continguts propis és una oportunitat per repensar què fas. De tota la comunicació que poses a internet, quina creus que de debò val la pena que sigui agregada en una aplicació?


També t'ajuda a entendre que el que ofereixes no és gaire útil. De seguida t'exclames: i qui voldrà una aplicació per veure els teus continguts?

Però potser fa uns quants anys m'hauria preguntat: i qui voldrà llegir un blog on comparteixo el que aprenc?

A més, és útil per controlar detalls que no solen merèixer gaire estona, almenys per algú que no es dedica al disseny ni al màrqueting. Coses com ara: Com seria la icona? Tinc un color corporatiu i una tipografia corporativa?

Si t'hi poses, amplies el qüestionari: Cadascuna de les meves aportacions a la xarxa és complementària de les altres? Estic construint un contingut coherent o només sumo activitats diverses? (és això segon, per descomptat).

Per curiositat

També, és clar, he actuat empès per l'ego. Per la tafaneria de veure "com quedaria" una aplicació basada en la subscripció als meus continguts. Per saber com seria el que no és. I per saber millor com sóc, perquè acarar una demo com aquesta és un exercici interessant que t'ajuda a entendre't millor.

Si algú més té curiositat pot visitar la demo de la "app janquim", aquesta aplicació que no existirà. N'hi ha prou de clicar-hi al damunt i després es pot fer funcionar. Sense mòbil i sense dits. Amb el cursor damunt d'un simulador.

Qualsevol opinió serà un bon final del procés: el "test" de les persones que alguna vegada s'han interessat pels continguts que exposo.

2 comentaris:

Joan ha dit...

Jo, més que opinions, tinc preguntes: Quan parles de "cost" i de "preu desmesurat" que costa tenir una app, et refereixes a que et cobren per afegir una app al ventall d'apps disponibles? Si és que sí, em sembla sorprenent.
Quant cobren? Això ho fa només l'iPhone o també l'Android?

jnqm ha dit...

A veure, Apple cobra una llicència que costa 99 dòlars l'any. Però aquest servei que jo esmentava cobra per un software que et permet fe runa app com la que us he ensenyat i són quasi 300 dòlars... A d'altres llocs cobren per allotjament uns vint euros mensuals i un tant per la producció de l'aplicació. Sempre pots aprendre els llenguatges necesaris de oprogramació i fer-ho tu però els costos són encara més elevats, no? (dono l'enllaç d'un article on se'n llisten 13) No em molesta que cobrin, és uns ervei i els serveis es paguen. Només he dit que en el meu cas no em val la pena pagar perquè l'aplicació amb 2continguts janquim" no aconseguria mai retornar-me la inversió... hehe! Gràciesd e llegir-me i de participar a la conversa, Joan