23/4/08

Compartir lectures a la xarxa

Moltes persones compraran avui almenys un llibre. Això no modificarà els índexs de lectura però dóna a aquest dia un aire particular.

El mateix que ha dut a la decisió d'estrenar el lloc 'Què llegeixes?', que es vol fer més popular com a QL?.

Funciona com altres eines similars: hi pots anotar lectures, comentar-les, compartir-les, participar a la comunitat. La diferència és que es tracta d’un servei en català.

I que és una iniciativa pública (amb una participació privada, però desconec el risc assumit).

Això pot significar que hi ha un esperit d’actualitat a l’entorn de la cosa pública o pot voler dir que no hi ha mercat previsible perquè valgui la pena llançar el projecte des del sector privat.

Llocs per compartir

Hi ha eines semblants en castellà i en anglès. Suposo que la idea parteix de la certesa que al marge de quanta gent llegeixi, la gent que llegeix sol tenir ganes de compartir-ho, igual com sol fer la gent que va al cine (o veu pel·lícules) o la gent que escolta música.

Les persones que han entrat a les xarxes socials ja estan habituades a compartir els seus enllaços, els apunts que escriuen, fotos, vídeos... i lectures.

Aplicacions sobre llibres

A Facebook hi ha una llista llarga d’aplicacions amb aquesta finalitat. Des del seu Books fins al I'm reading, passant, entre moltes més, per aquestes possibilitats: iRead, My bookshelf, My Books, Goodreads, Shelfari Books o Visual Bookshelf.

Massa oferta?


Per tant, compartir les lectures és cada vegada més fàcil des de la xarxa. És clar que amb una oferta tan àmplia és difícil triar bé. Se suposa que vols un lloc on trobis el màxim de lectures compartides.

És el mateix que passa amb els agregadors d’enllaços. Si n’hi ha un que té més enllaços serà més útil deixar-hi enllaços (excepte que busquis un lloc especialitzat).

Una comunitat suficient


Una altra solució pot venir per la localització. Potser sí que aquí hi ha un tram de recorregut pel QL?.

Tot dependrà de l’existència d’una comunitat suficient que hi vulgui participar.

Qui sap si la mena de persones que ja tenen pràctica amb algunes de les aplicacions que he anotat o la gent que va trobar interessant el bookcrossing, persones com les que avui acudiran a un mercat d'intercanvi o aquelles a qui pugui ser útil una eina per comparar preus de llibres a la xarxa.

O a tothom que avui hagi comprat un llibre.

El dia d'avui dóna protagonisme a tothom, als que venen llibres, i als que els publiquen, però sobretot a tots aquells que es dediquen a escriure'ls.

Potser també en correspon una part a la idea de compartir.

ENLLAÇOS PERTINENTS

Acabo aquest apunt compartint dues informacions més.

- Beat.cat m'informa del canvi al món de l'edició i m'interessa el punt de vista de José Antonio Millán.

- en aquest bloc s'han comentat algunes lectures sobre la mena d'assumptes que s'hi tracten