6/5/08

Encontre mundial de televisions públiques

No fa gaire vaig comentar que he tingut la sort de participar uns quants anys a l’INPUT, una trobada annual de les televisions públiques. Escric des del centre de convencions a Sandton, Johannesburg, on se celebra l’encontre del 2008.

Miraré de dir-ne algunes coses en els pròxims dies però avui volia deixar clara la importància que té INPUT. Molts dels programes que s’han emès a la televisió pública catalana des de fa molts anys es van inspirar en programes vistos a INPUT. Perquè els lectors d’aquest lloc es facin una idea dels vincles establerts, hi ha tres indicadors prou clars.

1.- La selecció dels programes es fa pel febrer en una reunió de més de deu dies on hi ha quasi una vintena de professionals de tot el món. Doncs bé, els ultims vuit anys hi ha hagut en aquest equip algú de TVC.

2.- A cada Estat membre hi ha un coordinador que impulsa la participació i lidera la selecció de programes que s’envien perque se’ls tingui en compte. Els darrers anys la persona que representa tot Espanya és Francesc Escribano, director de TVC.

3.- També val la pena explicar que molt sovint s’han seleccionat programes catalans. (Quedi clar que ningú de l’equip que selecciona pot triar programes del seu país). Aquesta vegada, els programes escollits son Jugamón, que s’emet al K3, i Material sensible, que s’havia d’emetre al 33 però que, de manera poc comprensible en la meva opinió, va passar a TV3, on per desgràcia no va tenir l’oportunitat de donar a conèixer tots els episodis que hi havia editats.

Un cop entesos aquests lligams, hauria de comentar què hem vist fins ara. Ho aniré fent si puc aquests dies. Per avui, només una idea.

Televisió i llengua

Fa uns quants anys, vam veure un programa suec sobre llengua. Al cap de poc, els noruecs van presentar un programa amb la mateixa finalitat. Va ser a partir d’aqui que va néixer Caçadors de paraules.

Aquest matí hem pogut veure com la televisió pública continua provant de tractar aquesta matèria. Hem tingut exemples amb un programa finlandès que m’ha recordat molt les píndoles de Més paraules i un programa hongarès que es vol dirigir als espectadors joves. La difusió de la llengua pròpia es quasi una obligació de les emissores públiques en els paϊsos amb un nombre de parlants relativament baix o amb dificultats de causa històrica.

De manera que INPUT és un espai de convivència molt interessant per tothom que cregui en la missió de la televisió pública. Per aixo m’ha semblat que valia la pena compartir-ho aquí, encara que és veritat que aquest bloc no tracta de manera habitual sobre televisió sinó, més aviat, sobre com ens organitzem per fer les coses.

PS: Escric amb un teclat sense accents i els he hagut d’incorporar d’un en un. Confio que se’m disculparà si hi ha algun descuit.