Els últims dies, entre altres feines que no he deixat de fer, he tingut ocasió de seguir de ben a prop l’eco que a les xarxes socials ha provocat l’assumpte de la sentència.
De primer, vaig observar que hi havia moviments tènues, en contrast, si més no, amb els gestos unitaris que s’havien produït el dia de l’editorial conjunt.
http://www.3cat24.cat/noticia/747487/societat/El-ciberactivisme-respon-de-manera-desigual-davant-la-sentencia-sobre-lEstatut
Crec que aquesta distinció es devia sobretot a la falta de lideratge. En l’altra ocasió hi havia hagut un grup que impulsava i animava mentre que aquesta vegada tot quedava més a l’atzar de la reacció espontània.
Però a poc a poc es començaven a produir algunes reaccions, i vaig fer una peça per assenyalar-ho.
http://www.3cat24.cat/noticia/749477/societat/Difonen-un-giny-que-afegeix-la-senyera-al-perfil-dels-comptes-a-Facebook-i-Twitter
Quan faltava menys per a la manifestació, alguns usuaris molt actius van llançar propostes i vaig provar de fer-me’n ressò per informar els lectors del mitjà on treballo.
http://www.3cat24.cat/noticia/756246/societat/Usuaris-del-Twitter-convoquen-una-cita-per-anar-plegats-a-la-manifestacio-del-10-J
http://www.3cat24.cat/noticia/758366/politica/Un-grup-de-bloguistes-difon-un-text-comu-a-favor-de-la-manifestacio-enmig-dun-debat-tens-sobre-la-convocatoria
Per fi, se’m va encarregar un seguiment de la manifestació a les xarxes. Això tenia diversos inconvenients, el primer de tots era que se m’impedia acudir a una manifestació on m’hauria agradat ser.
Però la dificultat més greu era intentar fer una peça equilibrada, molt de pressa, mirant què es deia sense gaire temps de reflexió, sense posar tots els enllaços, sabent que a la redacció estarien molt enfeinats i que no tindrien gaire temps per editar res... Més que una peça informativa feia una nota d’urgència, n’era conscient i això em desagradava profundament. M’agrada treballar d’una altra manera.
http://www.3cat24.cat/noticia/763447/societat/Milers-de-missatges-reprodueixen-la-manifestacio-massiva-a-Twitter
Per fi, m’havia compromès a enviar una segona peça i aleshores em vaig adonar que el que havia de dir anava en contra dels mitjans de comunicació. Però vaig creure que havia de ser valent i dir-ho igualment.
Perquè a aquella hora ja era evident que internet permet que les persones desin fotografies i vídeos i que ho comparteixin amb tothom. Permet enviar missatges. Permet opinar, conversar.
Per quina raó has d’acudir a una galeria d’un mitjà de comunicació, on tot està filtrat, si pots fer servir les eines de la xarxa? Ara mateix, a internet hi ha acumulat un arxiu potent sobre la manifesatció, només fa falta que algú miri d’agregar-lo, d’endreçar-lo. Potser aquesta hauria de ser la feina dels mitjans, endreçar el que les persones ja ens diuen
http://www.3cat24.cat/noticia/763626/societat/Els-manifestants-creen-un-arxiu-historic-a-internet-amb-textos-i-imatges-de-la-manifestacio
És una mica la reflexió que ja havia fet en aquest blog a causa de les imatges que la gent envia als mitjans quan hi ha una nevada o qualsevol altra situació que la gent considera “fotogènica”.
En tot cas, ara m’adono que tinc un enfilall de peces que demostren que les xarxes socials són ben vives.
A més, els enllaços que he anat posant en aquest apunt són el testimoni no sols de la meva feina sinó també d’una implicació, la del mitjà digital públic d’aquest país que, de forma clara, s’ha compromès amb la ciutadania per mirar de copsar l’estat d’ànim de l’anomenada catosfera.
Sols per això ja hauria valgut la pena, encara que a mi, personalment, em quedi el desencís de la feina apressada, de totes les mancances que he exhibit i tots els defectes que no he sabut evitar.
Súper resolución automática de Windows 11: que es y todo lo que puede hacer
por ti
-
[image: Súper resolución automática de Windows 11: que es y todo lo que
puede hacer por ti]
Windows 11 cuenta con muchas características que a priori pu...
Fa 1 hora
3 comentaris:
Molt interessant. Però pensa que no tothom pot ni vol usar el 2.0. El mitjà pot fer de biblioteca però també de pregoner i de tauler d'anuncis. El que no sé és si encara ha d'opinar (els mitjans que encara ho fan).
Gràcies Martí, tens raó que no tothom utilitza aquestes eines, però a mi em toca observar-les i la veritat és que no he vist que altres mitjans facin un seguiment tan intens de la catosfera, deixa'm creuren que no ho estic fent tan malament ja que tendeixo a veure només defectes i errors de la meva feina...
Sobre això que dius de l'opinió, molts mitjans viuen d'això, de tenir opinions més o menys equlibrades o no (depèn del mitjà). No em sembla malament, tot i que cada vegada que hi ha maneres que tothom pugui opinar, s'ha de ser MOLT BO per distingir una opinió intel·ligent de la brossa, oi?
De moment, els mitjans comencem a mirar què es fa a les xarsdes, suposo que aviat haurem a més d'adaptar-nos molt millor a uan nova manera de fer les coses
gràcies per llegir aquest blog i deixar-hi un comentari!
Ho sento molt però això no és una manifestació 2.0 de cap de les maneres.
Si coneixéssiu l'experiència de NetStrike.it us adonarieu que les manifestacions virtuals són una altra cosa i que tenen a veure amb el hacktivisme i el ciberactivisme de guerra no pas amb piular el que s'està fent al carrer. Un exemple seria, com vaig demanar a Twitter, fer una manifestació al mateix server del Tribunal Constitucional tot esperant que deixés de donar servei.
Publica un comentari a l'entrada