2/7/10

La política catalana i internet: explicant-ho al gran públic

Encara falten uns quants mesos per a les eleccions catalanes però ja he fet diverses peces sobre la precampanya. No m'ocupo de política però sí que procuro seguir l'ús d'internet i les TIC en entorns molt diversos, també la política.

A mesura que escrivia aquestes peces informatives, m’adonava que hi havia un fil que les unia i en prenia consciència cada vegada que afegia l’enllaç d’una notícia publicada a a una notícia que escrivia.


Material acumulat


Ara m’adono que ja n’he fet unes quantes i que hi comença a haver material. Quan algú parli d’aquesta campanya 2010, serà inevitable atendre el recorregut que s’ha anat exposant al 3cat24.


Però no faig aquest apunt per revendre aquí les peces que faig en aquest mitjà sinó, com de costum, per comentar el que he après mentre treballava.


Les fonts ho són tot


Constato que he parlat bàsicament de CiU i PSC. Potser perquè són els partits més grans o potser perquè els seus responsables se m’han adreçat, ens hem conegut i des d’aleshores miren de tenir-me al corrent de les seves activitats. Fet i fet, sempre depenc de les fonts.


Però em sento una mica decebut. Crec que he de ser capaç d’esbrinar millor com fan servir la xarxa les altres formacions i ser més proactiu.


Sense blocs i amb llibertat


Per una altra banda, puc estar molt satisfet. El 3cat24 ha publicat aquestes peces i els meus caps no m’han preguntat mai, mai, si pensava equilibrar una notícia amb notícies sobre altres partits. Ja sé que els blocs on es computa la informació dedicada a cada candidatura només s’imposen durant les campanyes, però de vegades hi ha la temptació d’equilibrar per equilibrar i nosaltres l’hem evitada.


No he rebut mai cap instrucció en aquest sentit, ni cap recomanació, i he pogut decidir per mi mateix la manera com pensava redactar les peces, les imatges que hi volia incorporar, els títols que hi posava. Una altra prova que malgrat tot de rumors sense gaire fonament en aquesta casa es disposa en molts aspectes d’una libertat superior a la d’altres empreses de comunicació, com ja vaig comentar fa uns quants mesos.


A més, mantinc un criteri d'informar sense escandalitzar que aplico i que explico.


Repte i petició


Ara em queda el repte de saber i explicar què fan a la xarxa el màxim possible de partits polítics catalans. Si algú vol fer cap aportació, ja ho sap. Les fonts són l’aliment del periodista.


Si algú té curiositat, vet aquí la llista de les últimes peces sobre política i internet.


La llista


Precampanya electoral


CiU llança una xarxa social pròpia


http://www.3cat24.cat/noticia/487785/ciencia/CiU-llanca-una-xarxa-social-propia-i-forma-centenars-de-ciberactivistes


CiU edita un manual per als ciberactivistes propers


http://www.3cat24.cat/noticia/623385/ciencia/CDC-edita-un-manual-amb-instruccions-per-actuar-a-les-xarxes-socials


Montilla demana als ciberactivistes propers al PSC que no segueixin instruccions


http://www.3cat24.cat/noticia/687165/politica/Montilla-demana-als-ciberactivistes-del-PSC-que-lajudin-a-guanyar-a-la-xarxa-i-a-les-urnes


CiU llança una aplicació per a mòbil


http://www.3cat24.cat/noticia/704305/ciencia/CiU-llanca-una-aplicacio-per-a-iPhone


CiU llança un concurs de personalització de la seva emoticona


http://www.3cat24.cat/noticia/738746/ciencia/CiU-convoca-un-concurs-per-personalitzar-la-seva-emoticona-somrient


El PSC llança un concurs per triar el nom d’un web


http://www.3cat24.cat/noticia/749466/ciencia/El-PSC-engega-un-concurs-per-triar-el-nom-de-la-seva-plataforma-social-a-internet


Menció de l’ús de Google Moderator per part de la campanya de CiU


http://www.3cat24.cat/noticia/727385/societat/El-conseller-Maragall-respon-amb-videos-a-les-preguntes-que-els-ciutadans-han-votat


Ciberactivisme polític


Els ciberactivistes comencen una “batalla de vídeos” a la xarxa


http://www.3cat24.cat/noticia/713065/ciencia/La-batalla-audiovisual-de-les-eleccions-catalanes-ja-ha-comencat-a-internet


Reacció a la xarxa davant l’editorial conjunt sobre l’Estatut


http://www.3cat24.cat/noticia/422608/ciencia/Desenes-de-blogs-se-sumen-a-leditorial-conjunt-sobre-lEstatut


Reacció a la xarxa davant la sentència del Tribunal Constitucional


http://www.3cat24.cat/noticia/747487/societat/El-ciberactivisme-respon-de-manera-desigual-davant-la-sentencia-sobre-lEstatut (30 de juny)


http://www.3cat24.cat/noticia/749477/societat/Difonen-un-giny-que-afegeix-la-senyera-al-perfil-dels-comptes-a-Facebook-i-Twitter (1 de juliol)


Independència i internet


Internet a les consultes per a la independència


http://www.3cat24.cat/noticia/433425/politica/La-consulta-del-13-D-blinda-el-seu-programa-informatic-contra-possibles-atacs


Una aplicació de Facebook permet votar per la independència


http://www.3cat24.cat/noticia/421860/ciencia/Una-aplicacio-de-Facebook-aplega-milers-de-vots-per-a-la-independencia


El salt de Laporta a la política amb l’estrena del seu web


http://www.3cat24.cat/noticia/548565/ciencia/Laporta-obre-el-seu-web-amb-la-promesa-de-dedicar-els-seus-millors-anys-a-Catalunya


(Vaig comentar en aquest blog les reflexions que em va provocar la redacció d'aquesta peça i els comentaris que va rebre).

Altres campanyes


Ús d’internet a la campanya per a la presidència del F C Barcelona


http://www.3cat24.cat/noticia/705365/societat/Els-candidats-a-president-del-Barca-trien-recursos-dinternet-diferents-per-a-la-campanya

3 comentaris:

Karma ha dit...

Estàs fent un recull molt bo d'informació. Perquè no traspasses tots els enllaços a un especial precampanya al 3cat24? Seria de gran utilitat pels que tinguin curiositat.

Rafel ha dit...

Si el repte és "saber i explicar què fan a la xarxa els altres partits polítics" cliqueu l'enllaç seqüent:

http://www.edgarrovira.com/blog/2010/06/23/col%C2%B7labora-amb-esquerra/

És l'entrada que va fer @erovira en el seu bloc (Tot és política), comenta i presenta "Col·labora amb Esquerra" un espai col·laboratiu a la xarxa, on tothom pot participar i fer les seves aportacions en el procés de redacció del programa electoral d'ERC.

jnqm ha dit...

Gràcies karma i Rafel pels vostres comentaris

Vet aquí que a partir del comentari fet en aquest blog he iniciat pesquisses tardanes (ho sento) i he esmenat l'error (o descuit) amb aquesta peaça, que podria afehir a la llista però en honor al procés copio si de cas aquí entre els comentaris

http://www.3cat24.cat/noticia/750866/politica/ERC-obre-un-web-perque-els-ciutadans-aportin-idees-al-seu-programa-electoral

gràcies !