6/12/07

Bones pràctiques a l'administració

No fa gaires dies, un destacat representant de l'entorn empresarial va llançar una crítica molt dura contra el funcionariat, força basada en tòpics, i la va reiterar en diversos llocs, com ara quan se'l va entrevistar en el programa de televisió que dirigeix el meu amic Albert Closas.

Avui, Francisco Longo, un expert de primer nivell, es refereix a la necessària reforma de la funció pública en un article de premsa i deixa molt clar que el terreny on s'ha de treballar no és tant l'estatal com l'autonòmic.

Doncs bé, com que a tot arreu hi ha exemples diferents, m'agrada explicar que ahir al matí vaig acudir a la II Jornada de Bones Pràctiques de Gestió del Coneixement del Departament de Justícia. Altres cops m'he referit aquí a la feina destacada que allà s'hi porta a terme des de fa uns quants anys.

El projecte que impulso de gestió del coneixement a la CCMA haurà d'aprendre força de l'experiència d'aquells que se'ns han avançat i que, a més, ho han fet amb un cert èxit. Des de la utilització de l'eina bloc a les presons fins a la decisió transparent d'exposar vídeos i altres documents a la mirada de tothom, perquè el responsable de difusió, Jordi Graells, considera que allò que fan ha de portar una llicència Creativa Commons i que ha d'estar obert a tots els ciutadans. És una lliçó indiscutible. Però a més d'això va resultar molt simptomàtic comprovar com tot de persones d'entorns diversos, psicòlegs o personal dels arxius judicials, treballaven maneres de donar a conèixer allò que fan, cercaven estàndards i es posaven d'acord per millorar la qualitat de la seva feina a més de compartir els resultats mitjançant un espai comú al seu portal.

Va ser tot un exemple de bones pràctiques, amb el suport d'acadèmics com Mario Pérez-Montoro i Sergio Vasquez Bronfman i amb la implicació d'altres persones que s'esforcen per millorar l'administració, com ara Borja Riu, que al seu bloc també explica aquesta sessió tan interessant.

ACTUALITZACIÓ (12/12/07): Tots els materials estan disponibles aquí