20/11/09

Explicar la cuina de les notícies

Quan ja havia enllestit l'últim apunt, m'he adonat (via twitter, una altra vegada) que la Karma Peiró ha fet un exercici molt interessant que té molt en comú amb l'intent que havia publicat.

Al seu darrer post, explica com va viure una conferència de premsa virtual .

M'interessa per unes quantes raons que miro d'anotar de seguida.

- La seva roda de premsa s'oposa del tot a la meva experiència de fa uns dies. Ella parla d'evitar "desplazamientos absurdos a ruedas de prensa". Que és el que em va passar a mi, per incaut i pueril.

- Explica com fa la seva feina de periodista (la cuina?), i això transmet sensació de transparència i sinceritat. Em sembla que en aquest punt ens trobem còmodes tots dos. En realitat, hem fet gairebé el mateix.

- Karma Peiró és molt coneguda en l'entorn internauta i és a la redacció del www.3cat24.cat des de fa temps. Ara col·laborem per aportar la realitat de la xarxa a aquest portal. És una oportunitat única treballar amb algú que a més de fer la seva feina s'atura a pensar-hi i comparteix les seves reflexions.

I com que aprendre em fascina és un privilegi treballar plegats.  

3 comentaris:

Cristina Ribas ha dit...

Interessant...la majoria de rodes de premsa estan plantejades en mode 1.0, és a dir "jo explico" i els periodistes "escolten". Així doncs, no cal anar-hi. Ja m'enviaran la nota de premsa.
I si estan plantejades en mode 2.0, el diàleg periodistes-fonts és transparent i es fa per mitjans no presencials (streaming, twitter, xat, etc.), com explica la Karma. Total que tampoc cal anar-hi.
On ha d'anar el periodista? doncs on la seva presència aporti valor a la notícia o la crònica que està treballant. Bé perquè la seva percepció és interessant, és a dir en sap molt del tema o li vol donar un enfoc determinat; i/o perquè estableix contacte exclusiu amb les fonts i en treu alguna cosa més.

Nodo de Innovación Social Abierta ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Karma ha dit...

Hola Janquin i Cristina

no vaig fer res excepcional, a part d'estalviar temps. I no les tenia totes amb mi, la veritat. En un principi pensava que havia d'estar presencialment per intervenir en directe.

Però vista l'experiència, me n'alegro d'haver-me quedat a la redacció.

Seria molt radical dir que les rodes de premsa clàssiques haurien de desaparèixer? Em refereixo als casos d'anuncis de temes que ja queden redactats perfectament a la nota de premsa. Altra cosa és quan un polític compareix en directe i les preguntes dels periodistes són claus perquè faci unes o altres declaracions.

Bé, seguim...n'hi tant per fer encara..

pd: He de dir que la idea de fer l'apunt de la roda de premsa virtual me la va donar en Janquin. I m'alegro que això hagi tingut una reflexió al darrera.