30/11/09
Crític per correspondre
24/11/09
Per explicar-ho primer ho he d'entendre
M’hauria pogut limitar a reproduir el teletip però de seguida vaig veure que no ho acabava d’entendre i si jo no ho entenia no em veia amb cor d’explicar-ho.
Però no és veritat i la manera de dir-ho ha provocat estupefacció.
No hem volgut ser els primers
Ja feia dies que alguns mitjans donaven informacions contradictòries.
És a dir: en comptes d'endreçar la informació per fer-se entendre es limitaven a fer de "missatgers", traslladant les notes que arribaven. Això no era informar sinó més aviat contribuir a la desinformació.
Hem resistit la temptació de ser els primers i hem apostat per ser diferents (però d'això ja en parlaré un altre dia).
Després de tot són els nostres representants i té sentit que un mitjà públic que creu en la informació de proximitat miri de convertir aquesta informació "europea" en alguna cosa més a l'abast.
Sobretot si no entens això que vols explicar. És imprescindible.
Potser a algú li pugui semblar que dono lliçons.
Res més lluny de la meva voluntat i els lectors més assidus d’aquest blog ja ho saben. Estic dient que no coneixia prou bé un tema i que m'hi he hagut d'aturar.
publicat per
jnqm
a les
17:46
3
comentaris
etiquetes:
europa,
informació,
periodisme,
redacció
20/11/09
Explicar la cuina de les notícies
Quan ja havia enllestit l'últim apunt, m'he adonat (via twitter, una altra vegada) que la Karma Peiró ha fet un exercici molt interessant que té molt en comú amb l'intent que havia publicat.
Al seu darrer post, explica com va viure una conferència de premsa virtual .
M'interessa per unes quantes raons que miro d'anotar de seguida.
- La seva roda de premsa s'oposa del tot a la meva experiència de fa uns dies. Ella parla d'evitar "desplazamientos absurdos a ruedas de prensa". Que és el que em va passar a mi, per incaut i pueril.
- Explica com fa la seva feina de periodista (la cuina?), i això transmet sensació de transparència i sinceritat. Em sembla que en aquest punt ens trobem còmodes tots dos. En realitat, hem fet gairebé el mateix.
- Karma Peiró és molt coneguda en l'entorn internauta i és a la redacció del www.3cat24.cat des de fa temps. Ara col·laborem per aportar la realitat de la xarxa a aquest portal. És una oportunitat única treballar amb algú que a més de fer la seva feina s'atura a pensar-hi i comparteix les seves reflexions.
I com que aprendre em fascina és un privilegi treballar plegats.
publicat per
jnqm
a les
23:22
3
comentaris
etiquetes:
aprendre,
redacció,
transparencia
Eines i gèneres per cobrir el Personal Democracy Forum
Estic cobrint la conferència Personal Democracy Forum per al www.3cat24.cat. És una trobada important però també molt especialitzada. La majoria dels seus ponents són experts en comunicació política, politòlegs, ciberactivistes i emprenedors que posen a l'abast dels primers eines útils per a la seva feina.
Tornar a aprendre
publicat per
jnqm
a les
23:08
0
comentaris
etiquetes:
aprendre,
conferència,
eina,
politica,
twitter
No hi havia d'anar
Vaig arribar a creure que era un acte positiu pel mitjà que represento. Era una manera de demostrar que un mitjà digital pot anar més enllà de la taula.
Però amb això no n’hi havia prou. Per ser honest, n’hauria de valorar el resultat.
La nota d’agència que va arribar després no es distingia gaire del que vaig escriure. No podia ser gaire diferent. Les dades sobre les infraccions dels webs del sector turístic són les que són. I les declaracions del director de l’Agència Catalana de Consum també.
Quin sentit tenia, si no aportava res de valor?
És clar que el periodista digital ha d’anar més enllà de la taula, però l’elecció no va ser encertada. Una roda de premsa on es donen dades no era un bon lloc a on anar.
Em vaig equivocar. I anoto l’experiència per recordar-me’n una altra vegada quan proposi la cobertura d’un acte informatiu.
En canvi, la redactora de Catalunya Ràdio que hi va anar sí que en va treure profit. La seva peça va tenir la immediatesa de la ràdio i després una explicació calmada que vaig poder escoltar al vespre i que em va semblar la millor exposició que he vist sobre la mateixa notícia.
publicat per
jnqm
a les
0:13
0
comentaris
etiquetes:
aprendre,
informació,
redacció
16/11/09
Un espai físic per a una feina digital
Un equip que supera la desena de persones es trasllada cada dia des de diversos llocs, sovint a distàncies que el transport públic recorre en prop d’una hora i el transport privat en no gaire menys.
Totes aquestes persones es troben en un mateix espai físic i es concentren a produir continguts digitals amb eines digitals.
És una paradoxa.
La "caseta" de la redacció
Pels tafaners, vet aquí "l'espai físic" on treballa la redacció digital del www.3cat24.cat.
Veure el mapa més gran
La redacció es troba a la "caseta" que es veu just a sota del rètol acolorit. tal com la va capturar un dels cotxes de Google (Street View).
Tornem però a la paradoxa que exposava.
El pagès va al tros
El pagès ha d’anar al camp per llaurar-lo. El càmera ha de ser allà on es roda (fins i tot les càmeres remotes tenen algú que les controla). En fi, els àtoms.
Però els continguts digitals que són a la xarxa són a la xarxa. I s’hi podria accedir des de qualsevol lloc. En fi, els bits.
Aleshores, per què ens trobem?
No ho acabo de saber. Em temo que és per costum. Perquè les redaccions digitals són hereves de les altres redaccions. Quan parlem d’una redacció solem referir-nos tant a l’equip de persones com al lloc on aquestes persones treballen plegades. En anglès, el terme és "newsroom".
Les principals redaccions digitals del país mantenen aquest sistema, que jo sàpiga. L’herència és voluminosa.
Hi podria haver altres raons, més vinculades a l’exercici del poder i a la noció jeràrquica. El lideratge que s’exerceix amb les noves eines és molt diferent i potser les redaccions “analògiques” permeten una expressió del control molt diferent de les oportunitats de compartir i aportar que les eines de xarxa solen afavorir.
Però tinc la sensació que és només una qüestió de temps. Perquè l’economia es convertirà cada vegada més en una exigència col·lectiva. El dispendi de temps personal de cadascú esdevindrà intolerable a les noves generacions.
En el meu cas, admeto que em prenc aquestes quasi dues hores i mitja que dedico a traslladar-me d’un lloc físic a un altre lloc físic per fer-hi el que podria fer a qualsevol altre lloc, com una estona de lectura. Però fins i tot llegir seria més agradable si tingués aquestes dues hores i mitja al sofà de casa, oi?
No me'n queixo
Hauria pogut acabar l'apunt al paràgraf anterior però hi hauria el risc que se m'entengués malament. No he escrit això per queixar-me. Arreu del país hi ha moltes més persones que viuen una experiència molt semblant.
Però, si em proposo compartir aquí l'experiència de fer feina de periodista en un mitjà digital té sentit anotar de seguida aquesta paradoxa.
publicat per
jnqm
a les
23:09
5
comentaris
etiquetes:
equip,
informació,
internet,
redacció
13/11/09
Que les eines no m'apartin de l'essencial
Les eines es poden convertir en una obsessió quan t’hi enfrontes per primer cop.
El gestor de continguts que tenim al www.3cat24.cat no proporciona una experiència d’usuari gaire agradable però és el que hi ha i l’equip fa temps que se’n surt sense fer el ploricó, de manera que el meu repte és imitar-los i provar de dominar l'eina quasi tan bé com ells d’aquí a poques setmanes.
Quan explicava la nova feina, vaig dir que feia molts anys que no escrivia notícies.
No em resulta senzill, hi ha dies que es fa més farragós i sempre tinc la sensació que sóc una mica lent en aquest aprenentatge.
Les reflexions que se m’acudeixen, però, provenen de preguntes que em porten cap a una altra direcció.
Si deixo que les eines m’obsessionin, no podré dedicar prou atenció a l’objecte central de la meva feina: elaborar peces informatives comprensibles i d’interès sobre una matèria determinada.
Adquirir rutines
Queixar-se’n, més enllà de deixar dit el que és evident, o parar-hi massa atenció amb una vocació absurda de millorar-ho, perquè no em correspon, em podria desviar de la feina que he de fer i d'allò essencial en l'ofici: explicar coses de la millor manera, sense que es noti si m’ha trasbalsat més o menys l’editora de continguts.
En aquest cas, el que he d’esmolar no són les eines (ja hi haurà qui ho faci) sinó la claredat en l’exposició i l’encert en la selecció.
publicat per
jnqm
a les
14:39
1 comentaris
etiquetes:
eina,
informació,
redacció
Em proposo compartir aquesta experiència
Provaré d’anar comentant aquí una part de l’experiència en una redacció digital. No es tracta d’exposar sense motiu les sensacions personals, encara que hi puguin aparèixer, sinó de compartir el que aprengui i servir una mena de dietari tan autèntic com sàpiga sobre aquest ofici que respecto i estimo.
Intentaré combinar el relat d’aquesta experiència amb les reflexions que aquesta realitat em susciti.
Com que sóc un nouvingut, hauré d’anar amb compte amb els judicis. Però aquest mateixa posició, em sembla, potser doni a la meva mirada algun tret diferent que sigui d’utilitat.
M’adono que he escrit molts cops aquesta expressió: “que sigui d’utilitat”. Ha sigut una de les petites obsessions d’aquest blog, a més del verb “compartir”, que diria que també hi deu tenir una presència molt reiterada.
Confio, com sempre, que a tothom li sembli bé que hi hagi algú que vulgui explicar com fa la feina que fa i què es pregunta mentre la fa.
Va ser per aquesta mateixa voluntat que vaig voler conversar des d'un blog amb els espectadors d’un canal de televisió i que vaig explicar un intent de revisar els processos de transmissió de coneixement en una gran organització quan aquesta era la tasca que se m’havia encomanat.
No em prenc aquest anunci com una obligació, de manera que sempre me’n podré desdir. Al contrari d'una imposició, és un plaer parlar de la feina que faig.
M’ajuda a pensar-hi, confio que m’arribi a estalviar més equivocacions del compte i sospito que m’empeny a prendre’m la feina com un repte que val la pena anotar, per a mi mateix, i, si algú em vol acompanyar, per als lectors d’aquest blog.
La primera menció vull que sigui d’agraïment.
M’he incorporat a un equip de persones que m’ajuden a aprendre el funcionament del mitjà.
No diré que tinguin una paciència infinita per la senzilla raó que el terme infinit no s’ajusta al seu temps disponible. Tots tenen molta feina i aquí no hi ha ningú que pentini el gat.
La paraula adequada és “generositat”. Tots són molts generosos quan em regalen els seus minuts preciosos. Ho són tant com jo sóc àvar en la comprensió.
De vegades m’encallo amb procediments que haurien de ser quasi automàtics i necessito que m’ho facin veure amb exemples concrets. El mínim que puc fer és donar les gràcies de forma oberta.
publicat per
jnqm
a les
0:35
0
comentaris
etiquetes:
aprendre,
compartir,
equip,
periodisme,
redacció
8/11/09
Fent de periodista al 3cat24
Fa molts anys que no faig feina de periodista i en fa més que no escric informacions. Podria semblar que es tracta només de reprendre un ofici que ha anat quedant remot però en realitat és com tornar a començar perquè per primer cop hauré de contribuir a l’edició continuada d’un mitjà digital.
M’afegeixo a un equip que ha anat canviant però que en essència compta amb professionals que ja fa deu anys que informen per internet, que coneixen el pa que s’hi dóna mentre jo em podia permetre l’observació distant.
A partir del dia 9 (ja és demà!) m’incorporo a l’equip del www.3cat24.cat amb l’encàrrec de cobrir “els temes d’internet i tot això”. Ho dic de broma, és evident que hem parlat del terreny que se suposa que hauré de trepitjar d’una manera més pausada i detallada, però en comptes d’explicar-ho més valdrà que provi de posar-ho en pràctica.
publicat per
jnqm
a les
16:18
2
comentaris
etiquetes:
aprendre,
canvi,
informació,
periodisme
4/11/09
El neguit del pilot a la recta de sortida
Hi hauria d’afegir que he d’aprendre a fer anar unes eines que exigeixen atenció al detall. El gestor de continguts web sembla un d’aquells cavalls esvalotats que algú et demana que ensellis.
Confio que me’n sortiré.
Algú de l’equip m’ha suggerit que si tinc uns coneixements mínims del llenguatge htlm potser podré arrodonir millor la meva feina.
De primer em vaig espantar. Sempre havia cregut que el wyswyg era una situació ideal: tu només veus el que t’interessa, l’entramat és cosa de l’eina. De la mateixa manera que no em preocupo del que hi hagi darrere d’un processador de textos.
Però em sembla que l’estat actual de les eines fa necessari intervenir en l’entramat per corregir petits defectes del resultat. O sigui que m’hi hauré de posar.
Com que no tenia prou raons per fer-me enrere també he tastat una mica el twettdeck, aconsellat per un altre amic. És un gestor que m’hauria de permetre treure profit del twitter i poder-hi participar amb més sentit. Però encara se m’escapen algunes funcions.
Per reblar el clau, un cop de sort un un parell d'amistats han fet que m'arribés una invitació per fer proves amb el nou correu electrònic de Google, el wave. O sigui que se m'ha girat feina.
Quan deia que m’estimulava tornar a començar em sembla que em vaig descuidar de dir que també em fa una certa impressió.
I tot això sense comptar que les eines només són una obligació.