2/12/10

Ho faig bé? Telefona!

Circules per una carretera i hi ha un camió que et talla o que fa un avançament perillós o que intenta qualsevol altra maniobra inadequada. Si en tens ganes, pots avisar als responsables de trànsit però el més probable és que te n’abstinguis.

Si és un camió que transporta ciment per Cemex, hi ha la possibilitat d’avisar a la mateixa empresa. Això és el que vaig veure fa uns dies a la Ronda Litoral. El camió de la fotografia porta un rètol clar al darrere amb una pregunta en vermell: “Com condueixo?”. A sota hi ha un número de telèfon fàcil de recordar.

És clar, abans de provocar una situació desagradable a l’empleat de Cemex t’hi pensaràs dues vegades, tothom pot tenir un mal dia, però l’oferta és un bon símptoma.

Segur que el rètol ajuda els seus conductors a fixar-s’hi més bé i fa la impressió que l’empresa està de debò disposada a entomar queixes no sols pels seus productes sinó també per la qualitat del transport.

Les empreses saben que l’opinió dels clients és clau però que també ho és l’opinió de tots els altres, perquè d’això en dependrà que un dia també en siguin clients i en tot cas s'hi juguen la seva reputació.

Hi ha moltes maneres d’adquirir un compromís amb les persones. Com que al rètol també hi ha l’adreça web, hi he fet una ullada i comprovo que la seva àrea de responsabilitat social corporativa dedica recursos al concepte de sostenibilitat, amb cursos, premis i accions diverses en el mateix procés productiu.

A més, han decidit fer-ho visible i es fan veure a llocs com Flickr, YouTube i les xarxes socials. El web té un menú desplegable per atendre interessos molt variats.

El repte de la qualitat exigeix supervisió i transparència. M’ha semblat una proposta tan intel·ligent com interessant. Segur que ja hi ha moltes altres empreses que fan el mateix, però fins ara no me n'havia adonat.

No sé si estaria bé estendre-ho. Als cotxes oficials, per exemple. Als públics i als privats, els que fan servir els directius de les grans empreses i les entitats financeres, per exemple.

O als vehicles de les empreses públiques. N'hi ha unes quantes amb flotes de vehicles bastant notables.

No ho sé, potser ens faríem un embolic de lletres i números si tothom dugués rètols semblants, però seria un signe òptim de compromís.

NOTA

He esmentat altres casos d'empreses com el de Famosa i Envialia.