14/2/08

Cardús als professionals de TVC: la tv no ha d'ensenyar la realitat que hi ha sinó la realitat que voldria

La direcció de TVC va convocar per ahir un acte de presentació del Baròmetre de la Comunicació (dies després que es presentés als mitjans de comunicació).

Va ser un acte massiu, amb més de 250 professionals de la televisió pública catalana reunits en un plató. Els va adreçar la paraula el director de l’empresa, Francesc Escribano, que va destacar que per ell el més important és l’audiència i el respecte al públic, Lluís Tolosa, que com a director del baròmetre en va fer la presentació més formal, i Òscar Nogueira, cap d’audiències de TVC, que entre altres matisos en va aportar un de significatiu: no és el mateix saber què fa la gent que saber què diu la gent que fa. Molt rellevant després de la presentació de l'enquesta.

Ara bé, la intervenció que tenia aire estel•lar era la del sociòleg Salvador Cardús, que és el president de la fundació que elabora aquest estudi d’opinió. Conec Cardús fa molts anys. Ell mateix es va referir a aquest passat quan va al•ludir amb duresa a les seves discrepàncies amb Santiago Ramentol, sense anomenar-lo, quan aquest dirigia el diari Avui. Avui és membre del CAC.

Cardús, de qui sovint discrepo, en va dir moltes i de grosses, però suposo que això deu dependre de la perspectiva de cadascú i allò que a algú l’escandalitza a un altre el commou. Per això no vull posar l'accent en les valoracions i provo de citar algunes de les frases que va pronunciar. i que em van cridar l’atenció mentre “twitejava en directe”.

- Els nascuts fora dels Països Catalans són estrangers (devia ser un lapsus, o potser no i per Cardús la Generalitat la presideix un estranger)

- La televisió no ha d’ensenyar la realitat tal com és sinó tal com voldria que fos (la meva pregunta és òbvia: com voldria que fos, qui? Durant molts anys sembla que TVC va actuar amb aquest criteri de Cardús...)

- Vigileu que si aneu a buscar un altre públic no perdeu el que teniu (em va semblar molt conservador però dec estar equivocat)

- El públic de TV3 és més culte, llegeix més, va a més exposicions... per això és més crític (a mi em fa l’efecte que és més crític perquè hi ha una part del públic que amb motivacions ideològiques espera que la televisió ensenyi no el que hi ha sinó el que ells voldrien que hi hagués... com el mateix Cardús ens demanava)

Hi ha més frases però crec que amb aquestes se’n pot tenir una idea clara.

Em sembla d’interès explicar-ho com he fet amb altres conferències que he cregut oportú de ressenyar en aquest espai.

7 comentaris:

Paco Sánchez ha dit...

La veritat és que no podia estar més d'acord amb els comentaris que has fet. Jo vaig assistir a la xerrada i aquest home es va passar una mica de voltes.

Afegiria una frase que va dir literalment i que és també descriptiva del personatge:

"Canya al moro", o era el mono.

Ja,ja, quina gràcia.

Anònim ha dit...

Tots tenim una cara i una creu, però en Cardús és un autèntic Dr. Jekyll i Mr. Hyde. De vegades és sensat, raonable i lúcid, però de vegades (i sobretot en segons quins temes) fa autèntica por.

Silvia Cobo ha dit...

No veig clar això de "La televisió no ha d’ensenyar la realitat tal com és sinó tal com voldria que fos". Fa una mica de por tot plegat

jnqm ha dit...

Gràcies paco, binot i lola mola per visitar aquest espai i pels vostres comentaris. En realitat no hauria d'afegir gaire cosa més, sols que celebro que també us hagi espantat, això em fa sentir més acompanyat. Quan s'ensenya allò que es voldria tenir i no allò que hi ha és quan es diuen coses com les que s'han dit tants anys des de TVC. És l'etern debat entre un mitjà nacional o nacionalista, oi? Com a empresa pública més aviat tenim l'obligació d'estar al servei de tothom. Trobo que aquestes declaracions reproduïdes en un diari i no en un bloc haurien provocat un bon enrenou...
gràcies a tots per seguir el que comparteixo.

Anònim ha dit...

És bastant depriment que una de les "ments lúcides" del país i "tertuliano" per excel.lència sigui tan estret de mires. Estic d'acord en què és incompatibles ser una TV pública i conformar-se amb tenir un públic catalanoparlant, culte i de classe mitja-alta. Què passa, que la resta d'habitants de Catalunya no paguen impostos ni es mereixen ser cuidats per la TV pública????

Anònim ha dit...

El Salvador Cardús va aprofitar l'eufòria que, en general, van suscitar els bons resultat que presenta el baròmetre i la seva capacitat comunicativa per colar-nos algunes perles. Allà cadascú amb les seves idees! El que cal és que les dades del baròmetre s'utilitzin per alguna cosa més que per mirar-se el melic i que serveixin per gestionar el futur (el present!)ja que tot apunta a que no serà tan comfortable com ha estat fins ara.

einestzara

Anònim ha dit...

Coincideixo amb el que dius Janquim. Has seleccionat les “perles” del Cardús amb cura. Et felicito.
Penso que Cardús va pixar fora de test quan va voler adoctrinar sobre què havia de ser la televisió pública catalana. És una tasca que no li correspon.

Sobre el baròmetre et diré que tanta discrepància amb sofres i EGM em fa mala espina. Més quan el meu entorn més proper (ja sé que la mostra no té cap validesa estadística) més aviat em reforcen els resultats de sofres que els del baròmetre.